Interim Senior UX Designer | Amsterdam

Omschrijving

Functieomschrijving
Wonen – gemeente Amsterdam zoekt voor haar Programma Modernisering Informatie Voorziening (PMIV) een Senior UX Designer. Een collega met passie voor de stad Amsterdam. Die ons versterkt bij onze opgave de informatievoorziening voor de directie Wonen te moderniseren.
 
PMIV werkt met een multidisciplinair expert team aan een stelsel van modulaire digitale & data gedreven oplossingen waarin alle gebruikers centraal staan – van Amsterdammers, ondernemers, toeristen, medewerkers Wonen tot en met de keten partners – en we verwachten dat ieder teamlid en de oplossingen het verschil gaan maken. Je werkt aan de ontwikkeling en realisatie van dé smart-city-data-infrastructuur van Amsterdam volgens het Common Ground gedachte goed.
 
Programma Modernisering Informatie Voorziening (PMIV)
De veranderingen die de directie Wonen wil doorvoeren op het gebied van informatievoorziening raakt een groot deel van de werkwijze, processen en informatie voorziening van Amsterdam en het ruimtelijk domein in het bijzonder. We helpen gegevens van de stad vindbaar en toegankelijk te maken voor verdere verwerking door medewerkers van de gemeente, publiek en dataprofessionals. Denk aan geoptimaliseerde dienstverlening en slimme toezicht en handhaving processen voor vakantieverhuur dankzij onderzoek met behulp van aanwezige data, woningbezoeken, meldingen vakantieverhuur en vermoeden illegale vakantieverhuur, scraping van verhuur platforms, machine learning en data-analyse om de kans op illegaal verhuur te ontsluiten.
De nieuwe IV omgeving en data-infrastructuur biedt mogelijkheden voor o.a. persoonlijke dashboards en applicaties voor gebruikers, (big) data-analyse in een beveiligde omgeving, business intelligence, beleidsonderzoek, proces ondersteuning, predictive analytics.

Het team
Met 20 multidisciplinaire professionals die werken in verschillende teams. Elk team heeft een eigen focus en modules zoals het ontsluiten van basisgegevens, privacy en security, projecten in opdracht, en service en delivery.  Onze professionals werken met vernieuwende innovatie methodieken, open source technologie en design thinking en agile/scrum werkwijze (DevOps, continuous delivery) aan de realisatie van een stelsel van innovatieve digitale oplossingen.
Bescherming van persoonsgegevens en informatiebeveiliging zijn verankerd in onze werkwijze.
We werken aan:
– Ontwikkelen van dataplatform;
– Ontwikkelen/inrichten van informatievoorzieningsoplossingen;
– Ontwikkelen van Servicemodules;
– Ontwikkelen van mobiele applicaties;
 
Binnen het PMIV werken we met de allernieuwste technieken en methodieken. Door positief kritisch naar ons eigen werk te kijken, houden we elkaar scherp. Samen willen we écht waarde toevoegen. Er heerst dan ook een gezonde druk op voortgang en kwaliteit én we verwachten dat jij hier het verschil in gaat maken

Senior UX Designer
Als Senior UX Designer ben je verantwoordelijk voor het functionele ontwerp van verschillende applicaties, voornamelijk gericht op het ontsluiten van datasets. Je komt te werken in het Team PMIV, en werkt mee aan verschillende projecten. Alle projecten dragen bij aan het ontsluiten en gebruiken van data in de gemeente Amsterdam. Je werkt aan iets wat echt impact heeft!

Je onderzoekt met je collega's gebruikersbehoeften (kwalitatief/kwantitatief) en analyseert gebruikersgedrag om deze vervolgens te vertalen naar gebruikersvriendelijke applicaties en/of diensten.

Het maken van high/low fidelity wireframes en clickable prototypes is een belangrijk onderdeel van je werk. Om deze helder te krijgen werk je veel samen met productontwikkelaars, analisten, ontwerpers en andere experts. Jouw functioneel ontwerp en wireframes vormen de basis voor de nieuwe applicaties. Uiteraard valideren we de interacties met eindgebruikers. Dit kunnen zowel particulieren, medewerkers, als diverse stakeholders van Wonen zijn.
 
In samenwerking met een visual designer maak je een pixelperfect design voor de developers, en als concrete uitwerking van je wireframes en clickable prototypes. Veel van deze patterns hebben we al in onze styleguide staan. Het werk wat je oplevert moet getest worden door de klanten die het ook werkelijk gaan gebruiken. Het UX-team is daar o.a. ook verantwoordelijk voor. Dit doen we in overleg met andere expertises binnen ons team en externe partijen. Je meet het gedrag van de klant en past waar nodig interacties aan.
 
In een scrumteam realiseer je uiteindelijk het gemaakte ontwerp.
 
Als onderdeel van het programma team PMIV werk je aan projecten waarin je vanaf het begin tot het einde met jouw expertise je rol en verantwoordelijkheden pakt. We verwachten dat je ons verrast tijdens de demo's en reviews en goed en effectief schakelt met het team en het ontwikkelteam.

De applicaties waar jij het ontwerp voor verzorgt, richten zich voornamelijk op het ontsluiten van datasets. Belangrijk dat je daar affiniteit mee hebt!  We zoeken specifiek een kandidaat met ervaring met interaction design én gebruikersonderzoek van taakgerichte, complexe informatiesystemen en (web)applicaties.

Werkzaamheden

  • Ontwikkelen van (complexe) digitale producten;
  • Het opleveren van het interaction design en interface design gebaseerd op de webstijl van de gemeente Amsterdam;
  • Het maken van high-fidelity wireframes- en prototypes in tools zoals Sketch, Framer X, Figma InVision, Axure, etc.;
  • Gebruikers interviewen en het afnemen van usability tests;
  • User Centered Design zit in je DNA en je bent ervaren in het toepassen van Design Thinking-methoden;
  • Het afstemmen en overdragen van assets en specs aan het ontwikkelteam;
  • Adviseren over de strategie- en conceptontwikkeling voor de (web)applicaties;
  • Je overziet en stuurt complete UX projecten van de (web)applicaties;
  • Je vertrekpunt bij het ontwerpen is altijd vanuit de gebruiker (user centered design) .User Centered Design zit in je DNA en je bent ervaren in het toepassen van Design Thinking-methoden;
  • Je analyseert inzichten om de balans te vinden tussen gebruikers-, zakelijke en technische behoeften;
  • Je legt elk ontwerpbesluit graag uit en gaat het gesprek daarover aan.
  • Je weet het team te inspireren. Je bent nieuwsgierig en leergierig waardoor je ons de hoogte brengt van de nieuwe trends op het gebied van UX design en Urban Development applicaties.
  • Je werkt in teamverband en kan buiten de kaders denken

Eisen

  1. beschikt minimaal over een relevante HBO opleiding die succesvol is afgerond.
  2. geef in maximaal  1 pagina aan waarom je de meest geschikte kandidaat bent voor deze opdracht.
  3. portfolio meesturen
  4. minimaal 10 jaar werkervaring als user experience designer opgedaan, waarvan minimaal 2 jaar in een Agile/Scrum omgeving
  5. ervaring in zowel commerciële als overheidsinstellingen opgedaan.
  6. minimaal 10 jaar ervaring met user centered design opgedaan.
  7. ruime, recente en aantoonbare ervaring met het ontwerpen van taakgerichte, complexe informatiesystemen en (web)applicaties met kaartweergaves van (open) data.
  8. ervaring met user interface design.
  9. ervaring met het opzetten en onderhouden van design systems.
  10. ervaring met Sketch, Zeplin en Invision.  

Deze opdracht heeft een uiterste reactiedatum om meegenomen te worden in de procedure. Deze datum is: maandag 29 juli 2019


Deze opdracht / vacature is verlopen. Bekijk onze actuele lijst met opdrachten / vacatures of maak een job alert aan en ben nooit meer te laat.

Vacature tags

Klik op de tags om u in te schrijven voor de betreffende job alert.

UX | Interaction Designer
X

UX | Interaction Designer

E-mail : *
Noord-Holland
X

Noord-Holland

E-mail : *
Amsterdam
X

Amsterdam

E-mail : *
Senior
X

Senior

E-mail : *
Gemeente
X

Gemeente

E-mail : *

Vacature categorieën

Klik op de categorie om u in te schrijven voor de betreffende job alert.

Design & Multimedia
X

Design & Multimedia

E-mail : *


Deel deze vacature:

Gerelateerde vacatures